вівторок, 24 січня 2017 р.

«Варяги» української політики.

Створити цей допис мене спонукали роздуми про реформи, які «проводилися» в перші роки президентства П. Порошенка. Вірніше, не самі реформи, а  причини їх провалу. При цьому не будемо повторюватися, дуже багато вірного аналізу, критики (і цілком справедливої) прозвучало у ЗМІ на адресу як Президента України, як його команди, так і українського олігархату, можновладців різних рівнів тощо. Тому спробуємо подивитися на це питання під абсолютно новим кутом. 



Для надання більшої солідності майбутнім «реформам» (правдивіше сказати, для того, щоб замилити очі Заходу) в Україну були запрошені експерти і помічники із багатьох країн. Всі вони приїхали сповнені великих надій і сподівань, багато з них щиро вірили у власне покликання зробити Україну і її народ щасливим, розбудувати економіку, побороти корупцію, насадити чесні і демократичні принципи управління. Деякі з них поїхали з України досить швидко, іншим вдалося протриматися довший час, але результат один – всі вони позалишали посади, відмовилися від портфелів та розчарувалися в українській владі і, напевно, у власних можливостях.
До речі, більшість моїх знайомих так і не змогли сприйняти їх появу в українських реаліях. Хто глузливо посміхався, хто злився, на кшталт того, що в Україні своїх можна набрати, навіщо нам ці «варяги», хто навіть радів з провалу того чи іншого іноземного «спеца». Причому засуджувати я нікого не буду: дуже часто люди не розуміючи суті процесів, на рівні підсвідомості, інстинкту, за схемою «подобається – не подобається», роблять абсолютно правильні висновки. І, уважно слухаючи своїх знайомих, я постійно відчував всю правоту їх висловлювань і особистий внутрішній дискомфорт від перебування цих «варягів» при владі в Україні.

Тільки з плином часу мені вдалося зрозуміти, а що ж саме викликало в мене занепокоєння. Розумієте, якщо навіть припустити, що іноземні спеціалісти були запрошені для реальної допомоги, то років з два від них толку все рівно не було б, які б комфортні умови їм би не створили. Поясню свою думку посиланням на Конституцію України. Візьмемо, наприклад, вимоги до кандидата в народні депутати чи кандидата в Президенти України. Одна із головних вимог – це проживання на території нашої держави певний період. Ця вимога існує спеціально для того, щоб народний обранець, живучи в Україні, міг реально розуміти внутрішню ситуацію. Він повинен ходити цими вулицями, спілкуватися з людьми, розуміти їх потреби і прагнення, «варитися» в житті цієї країни щоденно, щохвилинно. Саме незнання спеціально запрошених «помічників» в галузі української історії, менталітету народу, специфічних особливостей нашого політичного бомонду, реалій економічного життя і унеможливили спроби реформ, створили ту ситуацію, за якої навіть самий кращий реформатор з горя б удавився.   

На превеликий жаль для всієї України, «варяги» приїхали з гарними ідеями та повною відсутністю розуміння специфіки життя в нашій державі. Дехто з них, як, наприклад,  екс-президент Саакашвілі прибув з позитивним досвідом впровадження власних реформ. Проте цього було замало. Їм взагалі не було надано часу на адаптацію. Вони не встигли дізнатися і зрозуміти ні історію тієї країни, в яку вони прибули, ні реальних прагнень населення. Саме це незнання і нерозуміння внутрішньої ситуації в республіці мало катастрофічні наслідки: всі іноземні «специ» змушені були покинути свої посади і полишити Україну, так нічого і не змінивши. І в цій ситуації ми можемо дорікати будь кому, лише не їм. Вони якраз прибули в нашу державу із щиросердним бажанням щось змінити. Особисто я дякую за спробу.
На цьому можна було закінчувати цей допис, але тоді б аналіз виявився неповним. В останні десятиліття у нас в країні склалася ще одна дуже велика за кількістю і небезпечна за впливом група «варягів». Це я не про зраду чи колабораціоністів. Ні, мова йде про наших з Вами рідних українських політиків. Про тих депутатів, можновладців, «панів і підпанків», котрі сформувалися і зміцніли за часів незалежності. Ось хто відірваний від життя, ось хто АБСОЛЮТНО не розуміє і НЕ ХОЧЕ розуміти прагнення народу України. Життя вони бачать із крісла народного депутата, через вікно власної дорогої автівки, із балкону особистої шикарної вілли, з ілюмінатора літака, що везе можновладне тіло ніжитися на Боа. Саме вони не ходять вулицями, не спілкуються із звичайними громадянами, не стоять в чергах та не віддавлюють собі ноги в транспорті в години пік. ІМХО, це взагалі істоти з іншої планети. Скажіть, шановні друзі, Ви знаєте багато депутатів, які проводять зустрічі з виборцями на власних виборчих дільницях? Вирішують проблеми своїх виборців, так? А це їх головна робота в міжсесійний період. З багатьма чиновниками нам вдається поспілкуватися? Кому і як допомогла та чи інша посадова особа? А безкоштовно, тому що це її обов’язок?
І така ситуація скрізь, по всій Україні (не можу не написати: така болячка по всьому тілу).

І коли вже зайшла щира мова про «варягів» української політики, то хочу донести до Вас, шановні читачі, наступну думку. Якщо запрошені «специ» не змогли розвернутися у всій силі в Україні із-за незнання внутрішніх особливостей, відсутності часу на адаптацію і шаленої протидії внутрішніх корупціонерів всіх рівнів (за нашого з Вами активного мовчання), то наші рідні політики-«варяги» не змогли запрацювати на повну силу, тому що мегаактивно НЕ ХОЧУТЬ ні проводити реальні реформи, ні щось змінювати. Їх все влаштовує.

Лікар пропонує ампутацію!


P.S. Інколи перечитую свої дописи і залюбки ділюся з Вами новими думками.
Сподіваюся, що цікавим припущенням стане ідея про те, що всіх політичних «варягів» було запрошено спеціально з метою досягти максимальної дискредитації думки про те, що іноземні спеціалісти можуть що небудь зробити для України. Нам начебто говорять: ні американські, ні європейські «специ» нічого не варті в українських реаліях. Зверніть увагу, ми (тобто українська влада) запросили навіть такого всесвітньовідомого реформатора як М. Саакашвілі. І не зважаючи на те, що він прибув в Україну з командою однодумців, йому також не вдалося нічого зробити для цієї країни. Тобто, наша рідна влада якби говорить українському народові: не сподівайся на чужоземну допомогу, терпи нас, владу яка вже є, і забудь про гарне життя в цивілізованій, соціальній і правовій державі.

Таким чином, можна вважати, що завдання повної дискредитації світової допомоги різнорівневими спеціалістами повністю виконане.

Немає коментарів:

Дописати коментар