понеділок, 16 січня 2017 р.

Право на зброю для громадян України як результат природного права людини на опір насиллю, або рабам зброя не потрібна.

Замість епіграфа.
У квітні 1996 року мене, ще тоді молодого викладача коледжу, направили на конференцію, присвячену розробці Конституції України. Сама конференція проходила в залі на 700 місць і вилилася в зустріч з п’ятьма професорами харківських юридичних вузів. Оскільки реєстрації та наступного контролю за учасниками конференції не було, то переважна більшість викладачів і вчителів міста йшла собі у власних справах, навіть не заходячи до зали. У мене був вільний час і я вирішив подивитися на це дійство.

На сцені стояло кілька столів, за якими вже сиділа професура, перед ними на перших рядах зручно вмостилися представники комуністичної партії пост пенсійного віку, а в порожній, фактично, залі сиділо приблизно чоловік 25 моїх колег. Відразу зазначу, що протягом першої години конференції із 25 чоловік залишилося 5, включно зі мною.
Конференція почалася з того, що один із пенсіонерів-комуністів (скоріше за все їх вожак) звернувся до першого доповідача з каверзним, як йому здавалося, питанням: «А по вашей конституции частная собственность будет?». Отримавши позитивну відповідь, він розвернувся до своїх прибічників і, войовничо вимахуючи клюкою, проскрипів: «Я за такую конституцию голосовать не  буду!». Його вигук був підтриманий оплесками і завиваннями прихильників. Щоправда їх запалу ненадовго вистачило і професура таки перейшла до аналізу власного проекту Конституції.
Варто зауважити, що я закінчував радянський вуз в період агонії перебудови і самої радянської системи, а оскільки диплом у мене вчителя історії і радянського права, то більшість інформації, яку презентували харківські професори для мене була або нова, або ж подана по-новому. Тому я дістав записника і як відмінний студент почав конспектувати, тим більше, що можливість послухати лекції відразу від п’яти професорів випадає не щодня.  
Через певний час я зрозумів, що всі промови адресовано виключно мені, оскільки перші ряди активно не сприймали інформацію із-за політичних переконань, а з п’ятьох викладачів (враховуючи мене), що залишилися, дві жіночки-викладачки вели власну жваву співбесіду, один із моїх колег читав свіжу пресу, а ще один раптово зник. Ми пройшли кілька розділів проекту Конституції, виступав вже третій доповідач, який чомусь повернувся до першого розділу і перейшов до характеристики статті 17 проекту Основного закону. Раптово я почув абсолютно нове для мене за змістом словосполучення «право народу на повстання». Побачивши моє здивоване обличчя, професор стримано посміхнувся, кивнув головою і почав…
Багато часу минуло з тих днів, яскравість вражень зітерлася з пам’яті, десь загубився той записник, але розуміння того, що я, як людина, маю право на опір насиллю з боку влади залишилося і стало стійким переконанням.

Оскільки записник втрачено, то звернемося до Вікіпедії.
Право на повстання (право на опір гнобленню, право на революцію) — у політичній філософії, право громадян будь-якими засобами, аж до збройної боротьби, захищати свої права та свободи від узурпаторів. Відноситься до природних прав, тобто не вимагає підтвердження нормами позитивного права. (Природні права людини – це права, які людина отримує від народження і вони ніким і нічим не можуть бути обмежені, наприклад це право на життя, ім’я, свободу, власність і т д.).
Право на опір гнобленню прослідковується у різних історичних епохах. Наприклад, Фома Аквінський говорив: «Тиранічний уряд несправедливий, бо він прагне не до загального блага, а до приватного блага того, хто править... і тому повстання, що піднімається проти такого уряду, не має бунтівного характеру».
Французька Декларація прав людини і громадянина (1789 року), яка залишається основою конституційного права цієї країни відносить право на опір гнобленню до природних прав власних громадян.
А у Декларації Незалежності США повстання як форма протесту проти тиранії є не просто правом, а обов'язком громадян. «Обов’язком перед Богом», — як недвозначно писав про це третій американський президент Томас Джефферсон.
(Як Вам батьки-засновники Сполучених Штатів?) Можна ще багато говорити про право народу на повстання в законодавствах Німеччини, Португалії, інших європейських країн, проте це не є предметом допису.
28 червня 1996 року була прийнята сучасна Конституція України.
Зрозуміло, що відразу після придбання примірника Основного закону мене дуже зацікавила стаття 17. Нажаль на мене чекало колосальне розчарування: ні слова, ні півсловечка, ні натяку не залишили наші законодавці від основоположного права народу, громадян України контролювати і карати злочинну владу.
Ні, звісно, можна включити юридичну казуїстику і методом роз’яснення натяків знаходити в Конституції України неявне визнання права українського народу на опір насиллю з боку влади, але це все буде «притягнуте за вуха». Це не американська Декларація Незалежності. А звідси і всі події на майдані як під час «помаранчевої», так і під час революції Гідності можна вважати і законними і незаконними, тут закон як дишло – куди повернув, туди й вийшло.
Але повернемося до назви цього допису. Дуже часто в соціальних мережах ведуться жваві дискусії з приводу надання права на зброю для пересічних громадян. Пишуться петиції до Президента, гнівні статті, створюються групи, тощо.
З цього приводу варто провести чіткі акценти. Зброя для пересічних громадян потрібна не для того, щоб потім в барах мірятися довжиною стволів. І не як превентивний захист від злочинців. З останнім повинні справлятися правоохоронні органи – це їх прерогатива (якщо вони захищають всіх громадян, а не купку аристократів).
Зброя потрібна, насамперед,  ВІЛЬНИМ людям, як засіб спротиву злочинним посяганням з боку влади або правлячої верхівки. Зверніть увагу, РАБАМ ЗБРОЯ НЕ ПОТРІБНА. Раби ні на що не мають права. Їх давлять «Лексусами» на зупинках рабовласники, а раби терплять, бо відповісти нічим, зброї не має. А потім рабовласники за гроші у судах відкупляються, бо це право походить ще з часів рабовласницької античності і якщо тоді «катіло», то чого зараз «нє прокатіт»? Рабів бездумно розстрілюють рабовласники-депутати, просто тому, що в нього зброя є, а в раба не має, рабу відповісти нічим, права на зброю йому не надали, а право на опір насильству відібрали. У раба можна відібрати майно, зґвалтувати його жінку, вбити самого, врешті-решт. Покарання не буде, бо правоохоронні органи й суди виконують замовлення рабовласників і діють в їх інтересах.

  Тому, поки не буде ЗАКОНОДАВЧО, насамперед, у Конституції України закріплено ЗАКОННЕ право народу на повстання, не має сенсу порушувати питання права на зброю для громадян України. І коли ми доб’ємося (а ми доб’ємося) ЗАКОННОГО права на повстання, тоді право на ЗАКОННЕ володіння зброєю стане неминучим. І саме після цього можна вже ЗАКОННО виходити на Майдан із зброєю в руках проти злочинної влади. Хоча я не виключаю того, що в сьогоднішніх умовах народ України змушений буде спочатку піднятися на збройну боротьбу, що потім отримати Богом дані йому ЗАКОННІ права.


Я свідомо не зачіпаю проблему юридичної складової права на зброю для пересічних громадян, всі плюси і мінуси володіння зброєю звичайними громадянами, питання порядку зберігання, носіння і застосування вогнепальної зброї щодня. Для мене головним було донести якнайширшому колу населення України думку про те, що право на повстання проти групи людей, які узурпували владу, які діють виключно у власних інтересах  - це норма, це закон, це природне право, це, нарешті, обов’язок перед Богом.

10 коментарів:

  1. Цю статтю треба поширювати через соц. мережі!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякую за підтримку. Я не проти цього, я тільки за поширення даної інформації. Будь ласка, робіть посилання на будь-яку статтю з мого блогу. Чим більше людей розумітиме справжню ситуацію, тим краще ми будемо жити. В реальності більшість правдивої інформації або ж приховується, або ж тоне в потоці мовного непотребу та брехливих дописів.

      Видалити
  2. Думаю если друг заговорил о оружии.
    Значит в стране совсем все плохо.
    Сразу еще одна мысль -"Если оружие появится у нормальных людей, то оно появится и у не нормальных."
    Перед глазами кадры из фильма "Столкновение". Где чуть не погибла нив чем невинная девочка.
    Стоит задуматься.
    (Crash) 2004г.
    Страны США, Германия
    Режиссёр Пол Хаггис.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Справа в тому, що у НЕ нормальних зброя вже є. І багато. А у нормальних не має. І багато НЕ має!
      А якщо серйозно, то я ж написав, що питання володіння, зберігання і використання нарізної вогнепальної зброї не є предметом цього допису.
      Особисто я переконаний, що процес надання летальної зброї громадянам України повинен мати кілька обов'язкових моментів. Насамперед потрібно проводити відповідні курси (приблизно такі, як на водійські права, із навчанням,здачею іспитів і т. д.) на яких бажаючі мати зброю повинні отримати теоретичні знання (особливо в питання відповідальності перед законом) і практичні навички (щоб звести до мінімуму випадкові заподіяння шкоди). По друге, унеможливити процедуру законного отримання зброї судимим, психічно хворим тощо. По третє, прийняти такі закони, щоб громадянин десять разів подумав перед тим, як діставати зброю.
      Знов таки повторю основну ідею цього допису: законне володіння летальною зброєю є підгрунтям законного права народу піднятися на збройну боротьбу проти злочинної влади, що отримати Богом дані йому ЗАКОННІ права на свободу і гідне існування!

      Видалити
  3. То це заклик до революцiйних дiй.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ні, це правдива інформація, яка замовчується. Але сприйняття її залежить від конкретної людини. Хтось дивлячись на картину "Даная" Рембрандта бачить витвір мистецтва, а хтось голу бабу. І кожен правий, але особисто для себе.

      Видалити
  4. А хтось бачить вилике твориня у "Чорному квадратi" - Малевича.
    З попереднього: -"Знов таки повторю основну ідею цього допису: законне володіння летальною зброєю є підгрунтям законного права народу піднятися на збройну боротьбу проти злочинної влади...
    Це не заклик???

    ВідповістиВидалити
  5. Ти так хочеш підвести мене до статті Кримінального кодексу?
    В одному з попередніх дописів я вже писав, що революція - то не моє. Я противник революції як такової. Але коли у народа є законне право на зброю і законне право на повстання, тоді верхи будуть більш відповідальними. ЗАГРОЗА законного збройного виступу з боку народу призведе до того, що можновладці будуть змушені думати не лише про власні інтереси, але й про суспільні. А так вони живуть, приймають закони, обкладають непомірними податками і абсолютно не турбуються, як живеться простим людям. Безкарність породжує "бєспрєдєл".

    ВідповістиВидалити
  6. Підтримую.
    Право на зброю та самозахист з її допомогою:-) - цілком природні та існують у багатьох країнах світу.

    Те, що люди зможуть володіти зброєю і тримати її при собі зовсім не обов'язково зробить їх злочинцями або революціонерами. Насамперед це має зробити їх відповідальнішими.

    Я особисто маю розряд зі стрільби, дуже люблю зброю, люблю стрілляти:-), і відсутність права на легальне володіння зброєю мене дуже гнітить:-(

    ВідповістиВидалити