неділя, 27 листопада 2016 р.

Викликання виплеску ненависті в соціальних мережах, як спосіб зняття соціальної напруги в суспільстві.

Безумовно, ця стаття є логічним продовженням попередньої. Знову факти, знову вони ж як засіб обдурювання. Проте ракурс зовсім інший. До речі, цю тему в двох-трьох статтях не охопиш.


Згадую рідний істфак. Дуже часто, дивлячись політичні передачі, або читаючи статті в Інтернеті, згадуєш своїх викладачів: «Правлячі класи для того, щоб відвернути увагу власного народу від невирішених соціальних проблем, знаходять внутрішнього ворога (інша національність, соціальний стан і т. і.) або ворога зовнішнього для переключення уваги суспільства і відвернення загрози соціального вибуху».
І ось натикаюся на статтю в Фейсбуці. Назва красномовна і говорить сама за себе: «Скромная 25-летняя прокурорша с зарплатой 75 тысяч гривен в год уже успела заработать на Porsche и 4 квартиры». Ну, і коротенька стаття про те, що існує така-пересяка київська прокурорша, де взяла гроші, «казнить нельзя помиловать» тощо. Думаю, що нікого не здивую, коли скажу, що коментарі, які залишили читачі, зводяться до кількох примітивних думок, як то «насмоктала», «вбити-повісити», «накрала грошей», і смакування сексуальних подробиць того факту, що вона молода, досить приваблива дівчина (в тому випадку, якщо фото в статті правдиве).
Читаючи статтю та коментарі, несвідомо ловиш себе на думці, що автор ніби спеціально намагається розпалити ненависть без подання розуміння сутності проблеми. Питання не в грошах і не в губах. Питання в тому, як вона в 25 років могла стати прокурором? Яким чином, минаючи посаду солдата, в нашій країні можна відразу вийти в генерали? Як стають кандидатами наук в 24 роки, а докторами наук в 26? Замміністрами, різного роду заступниками у юному віці, без будь-якого досвіду роботи? А відповідь дуже проста - посади куплені. І оскільки посада куплена, то це вже стає не державною службою, а бізнесом. А головний закон бізнесу - гроші повинні приносити гроші. І якщо вона вклала гроші (або це зробив її спонсор), то вона повинна ці кошти вернути з відсотком. Чим вона залюбки і займається. Звідси вона не прокурор, а бізнес-леді, яка веде бізнесову діяльність. І, за її власним розумінням, вона чинить правильно, оскільки вкладені гроші треба «відбити», та ще й з наваром. Тобто, знов таки, проблема не в відсутності совісті у окремої прокурорші. Проблема в системі, яка породжує таких прокурорш, суддів, ментів, державних службовців. І боротися потрібно із системою, і закликати до боротьби з нею. Але якщо писати такі статті, розтлумачуючи людям сутність процесів, що відбуваються, то дуже швидко випишешся, бо брехня може бути різноманітною, а правда одна. Тут не писати потрібно, а діяти, міняти систему. Але автор підняти людей на реальні зміни або не здатний, або (судячи з наступних подій) виконує зовсім інше завдання. Бо читачі, які прочитали статтю і коментарі або написали ці коментарі, свою відразу до цієї ситуації вже висловили. Максимум негативних емоцій виражено в яскравих висловлюваннях. Негатив виплеснуто, частина пару випущена. ЛЮДИ НА ПРОТЕСТИ НЕ ВИЙДУТЬ. Автор чесно відпрацював гроші замовників. Браво. АФФТАР ЖЖЕТ!
Саме останній абзац я і написав в коментарях. Отримав кілька десятків лайків і… кілька коментарів у підтримку невідомого автора (адже стаття без підпису). Причому жоден з дописувачів зі мною в полеміку не вступив.
І стає зрозуміло, що проблема не в самій статті, а в акцентах до цієї статті. Ну розпалили гнів людей, ну покричали, а далі що? Викинули бурю емоцій заради якої мети? Щось змінилося на краще? Ні, не змінилося нічого. І не зміниться. Порівняйте: підняли ціни на комунальні послуги. Покричали в Інтернеті, пообурювалися в пресі, виплеснули негатив по ТБ  і почали МОВЧКИ платити. Були якісь мітинги, масові протести, люди вийшли на вулиці? Ні! Чому? Тому, що пар випустили на Інтернет-сторінках та інших ЗМІ під такими ж горе-статтями сумнівно-провокаційного характеру. Те ж саме сталося і з е-деклараціями. Це найпростіше сказати: купила, насмоктала...

Вибачте за грубість, але журналісти роблять вигляд, що розповідають правду, а ми робимо вигляд, що за неї боремося. Самообман нікого ще до добра не доводив. Безпека дупи страуса від ступені занурення голови в пісок не залежить. Не треба ховатися від проблем і чекати, що хтось замість нас вийде, щось зробить, якось вирішить, щось правдиве і порядне напише. Тільки ми своєю пасивною поведінкою породили саме таких депутатів, прокурорів, ментів та колабораціоністів.
Тому й хотілося, щоб люди після ознайомлення з даною статтею не просто пообурювалися і пішли займатися буденними справами, а АКТИВНО протидіяли подібним явищам. Ось для цього і потрібен журналістський талант, смілива громадянська позиція і власна ВІДПОВІДАЛЬНА думка. Тоді і нашим дітям не доведеться терпіти.
Хотів було дати посилання на дану статтю, та не все так просто. Немає її вже на просторах Інтернету. Зайдіть перевірте. 
Посилання
Інша стаття не менш красномовна: «Когда мы выйдем на улицу, дорогая моя власть, то до Борисполя ты уже не добежишь». Та сутність її така ж, як і в попередній: хто вийде, коли вийде, хто-небудь вийде? А ніхто і ніколи ПІСЛЯ ТАКИХ СТАТЕЙ нікуди не вийде. Пар випущено, погрози висловлено, владу (у власних думках) налякано, нехай тепер «виправляється». А ми терпляче будемо цього чекати. І всі усім задоволені: населення пар випустило, влада соціальну напругу зняла, журналюшки собі гроші в кишені поклали.
Посилання на статтю тут: Посилання 
І ще одна стаття, повз яку не можна пройти.  ПосиланняНавіть посперечався із своїм другом з Канади. Він все вірно написав, просто не зрозумів, що я пощу цю статтю для роботи, щоб не втратити її на просторах Інтернету. Антоне, навожу твоє висловлювання, і скажу, що погоджуюся з ним повністю: «Я про те, шо "протєстувать у фійсбуці" то є все одно що пускати бульби у ванні. Ті протєсти ні на кого, крім того хто їх пускає, ніяк не впливають.» Вибач, що ввів тебе в оману.
На останок хочеться побажати Вам, дорогі студенти, бути мудрими не за роками. Пам’ятайте – це Ваша держава, і жити в ній саме ВАМ!!! Не давайте себе дурити, пишіть правдиві коментарі, якщо бачите брехню або відверте замовлення. Видаляючи Ваші правдиві слова, ці люди змушені будуть видаляти і власну брехню. БОРІМОСЯ ТА ПОБОРЕМО! До масових заворушень не закликаю, я противник революцій, та і Ви в більшості ще неповнолітні.


P.S. Не соромтеся залишати коментарі та лайки після прочитання. Для мене це дуже важливо, тобі я буду знати, що працюю не даремно, і що працюю для Вас. Не лякайтеся, що включений попередній перегляд коментарів. Навчений гірким досвідом спілкування з різноманітними ботами, я не хочу щоб блог засмітили нецензурними висловлюваннями та відвертим спамом. Також пишіть про питання та проблеми, які Вас цікавлять. Відповідь на них буде даватися в першу чергу.

2 коментарі:

  1. Загалом цікава стаття, дякую, сподобалась.
    Чіпляють перші рядки, але маю дещо іншу думку стосовно появи доволі юних хлопців та дівчат на відповідальних посадах держслужбовців.
    Чомусь мені здається, що стороннім людям дуже легко впливати, а точніше керувати молодими людьми, які ще не мають досвіду роботи в даній сфері, не мають значного життєвого досвіду, оскільки не так давно закінчили школу і добре, якщо закінчили інститут який небудь. Я вже мовчу про якийсь досвід роботи, а тим більш на управлінській посаді. Тому, якщо ДЯДЬКО посадив хлопця в зручне крісло посадовця, то мабуть, хлопчина і буде робити все те, що йому скаже ДЯДЬКО. І які б дива не творив цей хлопчина чи дівчина, на репутацію самого ДЯДЬКА це ніяк не вплине, бо його за великим кріслом не видно....
    Але якщо повернутися до питання з якою метою це все робиться, то знову повернемося до того, що ГРОШІ повинні роботи ГРОШІ...
    І зновуж такиж, якщо в такому кріслі людина думає про ГРОШІ, то мабуть вона не в тому місці сидить, і мабуть це не держслужбовець.

    Шкода, що від лайків в Фейсбукі змінюється тільки емоційний стан людини, яка публікує пост. Бо як би лайки й справді щось змінювали, то ми б щодня верхону раду переобирали через кількість лайків і владу змінювали і на майдани не ходили....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Питання дуже складне. Цим дописом вдалося зачепити навіть не верхівку айсбергу, а щось набагато менше. Тому окреслену вище проблему будемо ще неодноразово розглядати.
      Насправді тема була не про дядька і хлопця. Тема про один із способів зняття соціальної напруги. Проте, якщо вже Ви зачепили дядька, то давайте про нього.
      Приходилося за період життя багато разів спостерігати тих ДЯДЬКІВ і хлопців, про яких Ви пишите.Справа в тому, що ДЯДЬКО не посадить в крісло якогось хлопця. Він посадить виключно СВОГО хлопця, якого він сформує як СВОЮ ментальну копію. Тому чесні і порядні, навіть якщо їм вдасться пробитися в чиновники, вони або ж зламаються, "прогнуться" під систему, або ж залишаться вірними своїм переконанням, а тому полишать цю посаду.
      А з приводу лайків, то це виключно для мене. Не цікаво писати в порожнечу. Дякую, що читаєте, переймаєтеся і не залишаєтеся байдужим. ))))

      Видалити