пʼятниця, 18 листопада 2016 р.

Факти як засіб обману довірливих громадян.

Уже із самої назви зрозуміло, про що далі піде мова. Найбільш розповсюджена система обдурювання - це наведення для підтвердження своєї думки великої кількості різноманітних фактів. Засіб діє без збоїв, чітко і злагоджено, особливо в умілих руках.


Розглянемо принцип дії даного засобу. Політик або журналіст (назвемо його громадянином Z, щоб не виникало бажання знайти аналог серед реальних осіб) у розмові або під час дискусії з опонентом наводить значну кількість фактів, в більшості абсолютно правдивих, і їх неважко перевірити. Його позиція досить зрозуміла, дані, які він наводить, виглядять переконливо, слова щиросердечні, і, в принципі, громадянин Z може навіть виглядати як «в дошку свій» хлопець. Уважний читач спитає: «А що поганого в тому, що людина наводить правдиві факти?».
Ось в цьому і вся проблема. Ми включаємо телевізор, дивимось новини, політичні ток-шоу, аналітичні програми, інтерв’ю і т. д. І скрізь нас оточують факти, факти, факти і ще раз факти. І всі правдиві, і всі істинні, і всі легко перевіряються. А навіщо політикам брехати, якщо все легко перевіряється? Ось вони, журналісти, блогери і т.д. і говорять правду.
Чи не правду?
Чи все таки щось приховується?
Тобто, в чому фальшування?
Все досить просто. Пам’ятаєте, в попередній частині говорилося про історичний аналіз? Ось про нього і піде мова.
Факти самі по собі річ вперта. Але абсолютно даремна без аналізу. Наведіть собі будь-який Вам відомий історичний факт, історичну подію. Вона насправді була? Так, відповісте Ви. І що це Вам дало? Розуміння чого? Того, що цей факт/подія насправді були? Так, з цим ніхто й не сперечається. А тепер задайте собі два питання: яка причина цієї події, цього факту і які наслідки? Важливий не сам факт, він існує сам по собі, без нашого втручання. Важливий причинно-наслідковий зв'язок цього факту з іншими подіями сьогодення. І виключно причинно-наслідковий зв'язок дає нам розуміння скритих процесів історичного життя.
А тепер дайте відповідь самі собі на питання, чи часто Ви чули/бачили в ЗМІ не просто факти, а аналіз їх причинно-наслідкового зв'язку? Як багато журналістів докопувалися до сутності процесів, які відбуваються в сучасному українському суспільстві? Як часто українські політики наводили в своїх доказах факти, підтасовуючи їх під свої політичні прагнення? Як часто Ви або Ваші знайомі вільно оперували фактами, підставляючи їх у вигідному для себе світлі, лише б задовольнити власні амбіції, або переконати співбесідника в правильності власних переконань?
Я нікого ні в чому не звинувачую. Тим більше, що ми живемо в епоху масової інформаційної брехні і переймаємо засоби впливу з телевізора та Інтернету.
Мудрості всім. І шукайте причинно-наслідкові зв’язки.

P. S. Ще одне. Давно, в далекому 1984 році, коли я тільки-но став студентом 1-го курсу історичного факультету, один мудрий викладач сказав: «Якщо «насмикати» цитат із робіт В. Леніна без наведення того, в якому контексті це було сказано, то виключно на цих цитатах дуже легко довести, що вождь соціалістичної революції був запеклим противником соціалізму». Хочете знати правду? Тоді ніколи не дозволяйте, щоб факти виривалися із оточуючого їх контексту.

Немає коментарів:

Дописати коментар