неділю, 6 серпня 2017 р.

«СИДАНВЫХОДИ» або навіщо зайцю правий карман для пістолєта.

Літо йде своєю чергою, поливає нас пекучим сонцем, охолоджує річками та басейнами, щедро годує ягодами, овочами та фруктами. Це пора відпусток, дач, відпочинків. Особисто я хотів також провести час якнайдалі від роботи, політики, історії. Проте не склалося.

З’явилося відео в інтернеті, розголос на півкраїни про негаразди з полтавською поліцією. Я не буду описувати подробиці даного скандалу, все можна без проблем знайти на просторах Інтернету, достатньо ввести «СЕДАНВЫХОДИ». Тому пишу для людей, котрі вже знайомі з ситуацією. Наголошую: я не прихильник поліції, так само як і не її захисник, просто  намагаюся бути об’єктивним дослідником. Для мене ніколи людина, котра є правоохоронцем і виступає уособленням закону і правопорядку, не може бути права, якщо вона використовує нецензурну лайку, погрози або порушує закон. І я ніколи не стану захисником «сіданів».

Проте викликає хвилювання не стільки рівень наших патрульних чи їх командирів, і не рівень культури так званих активістів з Інтернету. Ми якось вже звикли, що інтернет-ролики сповнені максимальної агресії та нецензурної лайки. Нормальна людина просто пропускає це мимо вух, не акцентуючи уваги на нецензурщині, проте відмічаючи рівень тих, хто її вживає.
Набагато більше непокоїть інше.
1. Сьогоднішнє українське суспільство абсолютно неготове до нової поліції. Ні морально, ні фізично, ні законослухняно.
Дуже тяжко це усвідомлювати, але реформа нової поліції повністю провалена. Важко навіть припустити на що розраховував Захід, вітаючи такі «реформи» в Україні. Ввічливі і усміхнені поліцейські – це не для нас. Це для Європи, де існує економічна стабільність, висока культура спілкування, знову ж таки високий рівень законослухняності населення. Німець, котрий їде власним автомобілем і бачить знак обмеження швидкості в 60 км за годину, розуміє, що він є абсолютно вільною людиною в межах даного обмеження, тобто він має право вибору, але тільки в межах вищеозначеного знаку. Йому навіть на думку не спаде перевищувати швидкість. І справа не лише в покаранні, тут інше – це культура правового виховання, котра напрацьовувалася століттями. І корені потрібно шукати в середньовіччі, в інквізиції, в мільйонах спалених на багаттях. Не ходиш в церкву – відьмак – на вогнище! Скандалить жінка із сусідами – відьма – в багаття! Брешеш, дуриш людей – біснуватий – в огонь! Саме такими засобами наводився порядок, виховувалася юридично слухняна Європа. Я не вважаю це правильним, проте це неспростовний історичний факт: до демократії Європа йшла через вогняне очищення. (До речі, це не єдиний драконівський метод, який застосовувався у Європі.) А у нас? Які там 60 км за годину, ви що, шановні, не з України? У нас на червоне проїхати – норма. Сісти за кермо в нетверезому стані – як без цього? Закони? Навіщо ті закони, якщо є «понятия» або власне бачення. У нас кого не візьми, або пан, або підпанок, де тут до правопорядку? А над паном – нікого. Над багатьма «панами» навіть Бога не має!
І після цього ми говоримо що нам потрібна ввічлива і людяна поліція? Хворі люди!!! В психіатрії – це роздвоєння особистості (шизофренія). Для того, що поліція була ввічлива і людяна, громадянам України потрібно бути такими ж. А для нас потрібна інша – з гумовими кийками і сльозогінним газом. І з матюками. Тоді ми будемо їх називати «мусорами», а вони нас – лупити кийками. І всі задоволені.

Давайте гіпотетично уявимо цю ж ситуацію в демократичних Сполучених Штатах Америки. З «копами» починають розмовляти нецензурно. Останні миттєво вихоплюють зброю і кладуть цих людей пиками в асфальт. Якщо люди чинять опір – застосовується сила, включно до вогнепальної зброї. І це на батьківщині демократії!
Знаєте, зараз я найбільше боюся не злочинців, я боюся нової поліції, котра приїде на виклик і замість того, щоб захищати життя, моїм вбивцям буде говорити: «чому ви хамите, ми ж вами культурно спілкуємося».

2. Наступний момент ще більш вражає.
В одному із відео на зустріч з активістами прибуло кілька патрульних машин з екіпажами. У мене питання: що, в Полтаві все так добре із правопорядком? Відсутні грабежі, вбивства, крадіжки, інші злочини? Можливо всі ці поліцейські з’їхалися під час відпустки? Вдома їм не сидиться? На моря не їздиться? Ні, вони приїхали у свій робочий час, кинули патрулювати свої райони заради того, щоб вислухати лайку від двох десятків активістів. А в цей момент злочинці БЕЗКАРНО здійснюють свої чорні справи. І що, панове активісти, якийсь один нещасний протокол вартує людського життя чи здоров’я? Як то кажуть гідна шкурка вичинки? Чого досягли?
Якщо вже Ви, шановні панове активісти, вимагаєте справедливого (з усіх боків) протоколу на порушення з боку поліції (і в цьому я з Вами абсолютно солідарний, великий Вам респект), то варто вимагати такі протоколи без залучення такої кількості патрульних. Можна просто піти на прийом до начальства МВС області і все цивілізовано вирішити (як законослухняним громадянам). Інше питання, що на ЮТЮБ нічого буде виставити, ну то таке… Ні, я розумію: справедливість справедливістю, а гроші, то святе.
3. Те що «вбило».
Виключно російська мова спілкування з боку активістів. Панове, хвилиночку, Ви що, не з України? Державною мовою не володієте? Чи це все для «розкачки» ситуації в спокійній Полтаві? Для кого, для чого? Чи в Москві куратори української мови не знають? Виникає багато дивних запитань, на які б хотілося почути не менш дивовижні відповіді.
4. На останок.
Дуже хочеться бачити поліцію яка б сама дотримувалася законів. Погодьтеся, шановні співробітники правоохоронних органів, що якби не було незаконних дій з Вашого боку, не було провокаційних телефонних погроз і поведінки – не було б і ніяких проблем із активістами. Хочеться мати нову поліцію з людським ставленням до законослухняних громадян і з вмінням швидко, впевнено та сміливо реагувати на прояви злочинної поведінки.
Теплого всім літа і приємного відпочинку!

Немає коментарів:

Дописати коментар